Zonnebrand

Fruit dat in de volle zon hangt, kan in perioden met tropische temperaturen (< 30ºC) verbranden. Bij vrijwel rijpe appels ontstaan bruine brandplekken op de vruchten. Bij hevige verbranding rot het onderliggende vruchtvlees weg.
Kleinfruit (frambozen, bessen) hangt in de regel onder het blad. Echter aan de zon blootgestelde frambozen en bessen kunnen verbranden. Kruisbessen hangen meestal niet in de schaduw, daarvoor hebben kruisbesstruiken te weinig blad. Aanplanten in de halfschaduw (bij voorkeur alleen zon in de ochtend) voorkomt brandschade bij kleinfruit.
Zomersnoei van appels en druiven kan beter tijdens hete zomers achterwege worden gelaten.
Peren hebben een dikkere schil en zijn daarom minder gevoelig voor zonnebrand.
Druiven moeten tijdens erg heet weer ook tegen de zon beschermd worden; zonnebrand ontstaat bijna zeker als een tros vanuit de schaduw plotseling in de zon komt te hangen.
Zorg dat de fruitbomen en bessenstruiken over voldoende water kunnen beschikken; om uitdroging van de bodem te voorkomen kan het gras rondom de bomen en heesters wat langer blijven.
Geef regelmatig water, af en toe een grote plens geeft een groeispurt aan het fruit waardoor de schil dunner wordt en  daardoor vatbaarder voor zonnebrand.
De stam van beuken is extra gevoelig voor zonnebrand, door de stam te omwikkelen met jute wordt zonnebrand en daarmee verticale scheuren in de bast voorkomen.

herkennen van zonnebrand op appel
Zonnebrand op appel, foto: J. Stein - CC BY-SA 3.0 de