Druif

Druif is een klimplant die tot de wijnstokfamilie behoort. 

Foto: Fir0002 - CC GFDL 1.2

Druif (Vitis vinifera) is een klimplant dit tot de wijnstokfamilie (Vitaceae) behoort.

Bij een erg felle oostenwind in de winter is het verstandig om een druif tegen de wind te beschermen door deze in noppenfolie te verpakken. Wacht niet te lang met het weghalen ervan, want anders loopt de druif te vroeg uit.

Druiven worden twee keer per jaar gesnoeid. Omdat druiven net als berken, esdoorns en beuken bloeden uit snoeiwonden als de plant of boom niet in rust is, kan een grote snoeibeurt alleen in de winter plaatsvinden als de sapstroom stilstaat. In de praktijk betekent dat de druif pas na een eerste vorstperiode tot eind februari onderhanden genomen kan. Niet snoeien tijdens vorst: vriezend weer staat een vlot herstel van snoeiwonden in de weg. De ranken van volwassen druiven worden tot één oog op de rank vlak voor het begin van de dragende takken teruggesnoeid. Een forse snoeibeurt dus. Dat in tegenstelling tot de zomersnoei. Deze bestaat uit het wegnemen van de uiteinden van de vruchtdragende ranken, zodat de voeding besteed wordt aan de groei van de druiventrossen en niet aan die van de ranken.

Plaaginsect

Druivenviltmijt, foto: Edoderoo – CC Public Domain

Donkerkleurige bobbels op blad, grijs aan de onderkant: druivenviltmijt.

Rijpe druiven worden aangevreten: wesp.

Witte poederachtige stof: wolluis.

Er ontstaan zachte plekken in afrijpende druiven, vervolgens rotte plekken: Aziatische fruitvlieg.

Schimmels & ziektes

Valse meeldauw op onderkant van druivenblad, foto: Rude – CC BY-SA 3.0

Wit schimmelpluis aan de onderkant van de bladeren: valse meeldauw. Vaak ook wordt het bladsteeltje aangetast en ontstaan er bruine vlekken op de bladeren en verkleuren de bladuiteinden naar geelgroen. Meestal betreft het de onderste bladeren omdat de schimmelsporen door opspattende regen op het blad terechtkomt. Bij echte meeldauw zit het pluis aan de bovenkant van de bladeren. Valse meeldauw komt vooral veel voor in gebieden met vochtige en warme zomers.

Blad met witte schimmel: witziekte (echte meeldauw).

Zwartrot, foto: Daniel Molitor – CC BY 2.0 de

Zwarte randen langs afgestorven (bruine) delen van het blad, ingedroogde aangetaste druiven: zwartrot.

Meniezwammetje op tak, foto: Pethan – CC BY-SA 3.0

Kleine, oranjerode bolletjes verschijnen op aangetaste takken, dat kunnen zowel dode als levende takken zijn: Meniezwammetje (Nectria cinnabarina).

herkennen grauwe schimmel op druif
Grijs schimmelpluis op druiven (Sémillon), foto: John Yesberg CC Public Domain

De druiven worden overdekt door grijs schimmelpluis: een variant (Botrytis cinerea) van grauwe schimmel.

Overig

Rijpe druiven worden weggepikt: vogels (merels).

Blad wordt geel: stikstofgebrek.

Besverbranding, foto: Tuintekst

Onrijpe bessen vertonen blauwe plekken om uiteindelijk te verschrompelen: besverbranding door zonnebrand.

herkennen van zonnebrand bij druiven
Rijpende druiven verschrompelen, foto: Leo van Meegeren

Rijpende druiven verschrompelen door zonnebrand.

Kaliumgebrek, foto: Scrondor – CC BY-SA 3.0

Randen van het blad worden blauwzwart: kaliumgebrek.

Wespen op druif
Door wespen overdekte tros druiven, foto: Jan Heemskerk

Rijpe druiven zitten onder de wespen. Door de bijna rijpe druiven in een zakje (papier of plastic) te hangen, voorkom je wespenbezoek. Wat ook helpt, is het plaatsen van wat aangevreten zoet fruit (valfruit: appels, peren, pruimen), die lokken de wespen weg bij de druiven.

herkennen vorstschade druif
Aangetast blad door vorstschade, foto: Guy De Kinder – www.houtwal.be

herkennen vorstschade
Door nachtvorst aangetaste vruchtbeginselen, foto: Patrick Declerck

Vroeg in het voorjaar: bruin en krullend blad: vorstschade. Soms zijn ook de beginnende vruchtjes aangetast, waardoor de oogst minder groot wordt.