A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Stippelmot

Stippelmotten zijn met velen: er bestaan zo’n zevenhonderd soorten.

Ook bekend als:
Spinselmot

Stippelmot, foto: Emily De Mare
Rupsen van de kardinaalsmutsstippelmot, foto: TuinSpaans - CC0 Public Domain

Stippelmotten (Yponomeutidae) zijn met velen: er bestaan zo’n zevenhonderd soorten. De spinselmot is een vlinder, waarvan de rupsen stevige webben (spinsels) maken. Deze kunnen hele heesters en bomen bedekken. De rupsen leven in de spinsels en kunnen in korte tijd een boom of heester helemaal kaal vreten. Veel schade doen ze niet: de boom of heester loopt in de regel een paar weken later gewoon weer uit.
De stippelmotten leggen hun eitjes in de schors van waardplanten (vooral: appel, vogelkers, kardinaalsmuts, wilg, pruim, meidoorn en sleedoorn). De eitjes overwinteren in de schors en in het voorjaar komen de larven (rupsjes) uit.
In de moes- en siertuin vind je o.a. de kardinaalsmutsstippelmot (Yponomeuta cagnagella), de vogelkersstippelmot (Y. evonymella), de appelstippelmot (Y. malinellus) en de duifmot (Swammerdamia pyrella).
Oorwormen, sluipwespen en vogels behoren tot de natuurlijke vijand van de rupsen van stippelmotten.

Poppen van de stippelmot, foto: Emily De Mare

Vindplaats

  • Moes- en siertuin

Remedie

Al vroeg in het voorjaar bladeren met spinsels met tak en al verwijderen, zo blijft de populatie beperkt.

Preventie

Verwijder in de herfst de spinsels; deze bevatten eitjes. Zorg voor een oorworm-vriendelijke omgeving door bijvoorbeeld aardewerken bloempotjes gevuld met hooi of stro op de kop in de appel-, peren- en kersenbomen te hangen.

Verwante onderwerpen