Sperzieboon te verdelen naar stamslabonen, de lage gewassen, en stokslabonen, de klimmers.
Ook bekend als:
Prinsessenbonen
Breekboon
Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst en teelt.
Sperzieboon – (Phaseolus vulgaris), te verdelen naar stamslabonen, de lage gewassen, en stokslabonen, de klimmers.
Boterbonen zijn de gele variant van groene sperziebonen en snijbonen de platte vorm. Witte bonen zijn de gedroogde, volgroeide zaden van de sperzieboon; spekbonen zijn de wat steviger variant van de sperzieboon. Ook de snij
Sperziebonen worden vanaf half mei, na de IJsheiligen, in de volle grond gezaaid. Ze zijn vorstgevoelig en houden ook niet van veel nattigheid. Voorzaaien kan in april in kweekbakjes op de warme vensterbank of in de kas; sperziebonen houden van warmte. Zaai of plant de jonge klimplantjes aan de binnenkant van de stokken. Zaai niet alles in één keer; door het zaaien over een paar weken te spreiden, verleng je de oogstperiode.
De bekende Franse haricots verts worden bij de zaadhandel naaldbonen genoemd. Zaai ze in mei en juni meteen op de definitieve plek. Haricots verts houden van warmte en niet van te veel regen.
Sperziebonen hebben last van de bo
Er zijn vroege soorten sperziebonen en heel late soorten (herfstteelt). Bij de teelt in de kas of in een bak moet er worden ‘getikt’. Omdat er nog maar weinig insecten zijn in de herfst en al helemaal niet in de kas, moet als de bo
Sperziebonen bevatten lectine, een natuurlijke gifstof. Bij het koken verdwijnt de lectine. Eet sperziebonen daarom niet rauw.
Plaaginsect
Ronde gaatjes in gedroogde bonen: stambonenkever (Acanthoscelides obtectus).
Zaad ontkiemt niet of slecht: bonenvlieg (Delia platura).
Bonen trekken krom: wants.
Stipvormige plekjes op het blad, mijten aan de onderkant: bonenspintmijt (Tetranychus urticae)..
Gele vlekjes in het blad: witte vlieg (Aleyrodinae).
Pas gezette plantjes worden bij de stengel doorgebeten: aardrups (Agrotis).
Schimmels & ziektes
Sluier van grijze schimmel over de bo
Sclerotiënrot, foto: Rasbak – CC BY-SA 3.0
Afstervende plantdelen, later volgt een dikke laag witte schimmel: Sclerotiënrot (Sclero-
Ronde, lichte vlekjes op het blad en bekervormige aantastingen op de achterkant van het blad; later kleuren de vlekjes bruin: roest – sperzieboon (Uromyces appendiculatus)
Overig
Kleine ‘roestplekken’ op de bonen uit de supermarkt of groenteboer: dit zijn door schimmel (tocht, vocht) aangetaste kleine beschadigingen die veroorzaakt zijn door het machinaal plukken van de bonen. Bij het koken verdwijnen deze plekjes.