A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Schurft (gewone)

Schurft (gewone) wordt veroorzaakt door een bacterie.

Ook bekend als:
Netschurft
Zwart (rammenas)

Schurft (Streptomyces scabies) op aardappelras 'Doré', foto: Rasbak - CC BY-SA 3.0

Schurft (gewone) wordt veroorzaakt door de bacterie Streptomyces scabiei. Op de knol (aardappel, rammenas) ontstaan enkele millimeters grote bruine kurkachtige plekken. Ook de wortels kunnen aangetast worden. De bacteriën tasten de knollen aan via de lenticellen. De plekken hebben geen gevolgen voor de eetbaarheid of voor de smaak. Onder de plekken is de aardappel gezond. De plekken zijn eenvoudig met het schillen van de aardappel weg te snijden.
Besmetting vindt plaats vanuit de grond en door geïnfecteerd pootgoed.

Vindplaats

Remedie

De schade wordt vaak pas zichtbaar tijdens de oogst en dan is het te laat om de aantasting nog te kunnen keren.

Preventie

Er zijn aardappelrassen die minder gevoelig zijn voor schurft.