Pastinaak wordt ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd, behoort tot de schermbloemenfamilie.
Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst en teelt.
Pastinaak (Pastinaca sativa subsp. sativa), ook pinksternakel of witte wortel genoemd, behoort tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae of Umbelliferae). Pastinaak is inheems in Nederland en België. Je vindt wilde pastinaak (Pastinaca sativa) op zonnige, voedselrijke wegbermen en waterkanten. Pastinaak kan in april/mei in de volle grond meteen op de definitieve plek worden gezaaid. Het kan wel een maand duren voordat het zaad opkomt. Geen snelle groeier; in april gezaaid, betekent oogsten in september. Pastinaken houden van lichte gronden; in zware klei hebben ze het moeilijk en vertakken de wortels zich. Zaai ze elk jaar op een andere plek (wisselteelt) om plaaginsecten in de bodem te slim af te zijn. Tussen de langzaam groeiende pastinaken kun je sla telen, dat gaat snel. Tegen de tijd dat de pastinaken groot zijn, is de sla al geoogst.
Plaaginsect
Doorboorde wortels, gangen en roestkleurige strepen op de wortel: wortelvlieg (Chamaepsila rosae).
Schimmels & ziektes
Kankerachtige bruine vlekken op de wortel, later zwart: gangreen (Phoma exigua).
Zwarte of oranje vlekken op de wortels en zilvergrijze vlekken naar bruin verkleurend: Intersonilia (Itersonilia pastinacae).
Overig
De zaadontkieming van pastinaken kan moeizaam en traag zijn, vooral in koude grond, dus zaai niet te vroeg en gebruik altijd verse zaden.