A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Forsythia

Forsythia bloeit al in maart met gele bloempjes op het nog kale hout. De heester kan tot ruim drie meter hoog worden en ook zo breed.

Ook bekend als:
Chinees klokje

Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst, giftigheid en teelt.

Foto: David Monniaux - CC BY-SA 3.0
  • Forsythia is niet giftig, ook niet voor huisdieren. De bloemen zijn eetbaar, maar niet lekker (bitter).

Forsythia behoort tot de olijfachtigen. Forsythia bloeit al in maart met gele bloempjes op het nog kale hout. De heester kan tot ruim drie meter hoog worden en ook zo breed. De Forsythia bloeit op het tweejarige hout. Het is een gemakkelijke heester, die van een plek in de zon houdt en niet kieskeurig is wat de grond betreft, als deze maar niet te nat of te droog is.
Forsythia laat zich goed snoeien, ze kan ook als haag worden aangeplant. Snoeien na de bloei bevordert de vorming van nieuw hout.
Takken met bloemknoppen kunnen binnenshuis tot bloei geforceerd worden.
Forsythia laat zich gemakkelijk vermeerderen door afleggen.

Plaaginsect

Forsythia verwelkt, blad kleurt bronsachtig en valt vroegtijdig af; takken sterven af. Uiteindelijk sterft de Forsythia. Het wortelstelsel is te klein en voor een deel afgestorven.  De wortels kunnen verdikkingen vertonen: Noordelijk wortelknobbelaaltje (Meloidogyne hapla).

Forsythia blijft achter in de groei, heeft sterk vertakte, bossige wortels. Op de wortels ontstaan bruine vlekken waaronder de wortels worden aangetast. Waterhuishouding raakt verstoord, verwelking volgt, struik vergeelt en gaat uiteindelijk dood: wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans).

Schimmels & ziektes

Kroongalziekte, foto: C-M – CC BY-SA 3.0

Op de takken ontstaan wratachtige knobbels; deze zijn ook op de wortels te vinden. De knobbels kunnen uitgroeien tot de grootte van een pingpongbal: wortelknobbelbacterie, ook kroongalziekte genoemd (Rhizobium radiobacter).

Blad verwelkt en takken sterven onverwacht af. Aangetaste takken vertonen groene of bruine verkleuringen. Soms slechts aan één kant van de struik. Soms verward met een zeer vroege herfst; maar is waarschijnlijk verwelkingsziekte (Verticillium spp).

Overig

Katten willen hun nagels nog wel eens slijpen aan de ruwe bast van Forsythia’s. Dat levert een rafelige bast op die – als de schade groot is – de waterhuishouding van de struik ernstig kunnen verstoren. Om katten weg te houden, bevestig gaas rond de basis van de struik.