A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Druif

Druif is een klimplant die tot de wijnstokfamilie behoort. 

Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst en teelt.

Foto: Fir0002 - CC GFDL 1.2

Druif (Vitis vinifera) is een klimplant dit tot de wijnstokfamilie (Vitaceae) behoort.

Bij een erg felle oostenwind in de winter is het verstandig om een druif tegen de wind te beschermen door deze in noppenfolie te verpakken. Wacht niet te lang met het weghalen ervan, want anders loopt de druif te vroeg uit.

Druiven worden twee keer per jaar gesnoeid. Omdat druiven, zoals berken, esdoorns en beuken, bloeden uit snoeiwonden als de plant of boom niet in rust is, kan pas in de winter als de sapstroom stilstaat gesnoeid worden. In de praktijk is de beste snoeitijd vroeg in de winter (eind november of december). Niet snoeien tijdens vorst: vriezend weer staat een vlot herstel van snoeiwonden in de weg. Een volwassen druivenstruik bestaat uit een paar grote hoofdtakken: de gesteltakken. Op de gesteltakken zijn in de loop van de zomer zijtakken gegroeid. Snoei deze zijtakken terug tot op twee ogen (knoppen) vanaf de gesteltak. Op de gesnoeide zijtakken zal de druif in het voorjaar opnieuw uitlopen. Een forse snoeibeurt dus. Dat in tegenstelling tot de zomersnoei. Deze bestaat uit het wegnemen van de uiteinden van de vruchtdragende ranken, zodat de voeding besteed wordt aan de groei van de druiventrossen en niet aan die van de ranken.

Plaaginsect

Druivenmijt, foto: Edoderoo – CC Public Domain

Donkerkleurige bobbels op blad, grijs aan de onderkant: druivenmijt (Eriophyes vitis).

Rijpe druiven worden aangevreten: wesp.

Witte poederachtige stof: wolluis (Pseudococcus longispinus).

Er ontstaan zachte plekken in afrijpende druiven, vervolgens rotte plekken: Aziatische fruitvlieg (Drosophila suzukii).

Schimmels & ziektes

Valse meeldauw op onderkant van druivenblad, foto: Rude – CC BY-SA 3.0

Zowel valse meeldauw als echte meeldauw tasten voornamelijk het blad aan. Valse meeldauw – behorend tot de Peronosporaceae familie – is te herkennen aan de schimmellaag aan de onderkant van het blad en de bijbehorende bladvlekken aan de bovenkant van het blad. Echte meeldauw – behorend tot de zakjeszwammen (Ascomyceten) – daarentegen veroorzaakt witte, poederachtige schimmelgroei en daarbij ontstaan geen bladvlekken. Valse meeldauw komt vooral veel voor in gebieden met vochtige en warme zomers.

herkennen van meeldauw op druiven
Witte schimmel op druiven: foto: Raoul Moubax

Blad met witte schimmel: witziekte (echte meeldauw).

Zwartrot, foto: Daniel Molitor – CC BY 2.0 de

Zwarte randen langs afgestorven (bruine) delen van het blad, ingedroogde aangetaste druiven: zwartrot (Guignardia bidwellii).

Meniezwammetje op tak, foto: Pethan – CC BY-SA 3.0

Kleine, oranjerode bolletjes verschijnen op aangetaste takken, dat kunnen zowel dode als levende takken zijn: Meniezwammetje (Nectria cinnabarina).

herkennen grauwe schimmel op druif
Grijs schimmelpluis op druiven (Sémillon), foto: John Yesberg CC Public Domain

De druiven worden overdekt door grijs schimmelpluis: een variant (Botrytis cinerea) van grauwe schimmel.

Overig

Rijpe druiven worden weggepikt: vogels (merels).

Blad wordt geel: stikstofgebrek.

Besverbranding, foto: Tuintekst

Onrijpe bessen vertonen blauwe plekken om uiteindelijk te verschrompelen: besverbranding door zonnebrand.

herkennen van zonnebrand bij druiven
Rijpende druiven verschrompelen, foto: Leo van Meegeren

Rijpende druiven verschrompelen door zonnebrand. Om de druiven in de wijnbouw tegen zonnebrand te beschermen worden ze bespoten met fijngemalen witte klei. Dit laagje kleimineraal spoelt er tijdens regen af.

Kaliumgebrek, foto: Scrondor – CC BY-SA 3.0

Randen van het blad worden blauwzwart: kaliumgebrek.

Wespen op druif
Door wespen overdekte tros druiven, foto: Jan Heemskerk

Rijpe druiven zitten onder de wespen. Door de bijna rijpe druiven in een zakje (papier of plastic) te hangen, voorkom je wespenbezoek. Wat ook helpt, is het plaatsen van wat aangevreten zoet fruit (valfruit: appels, peren, pruimen), die lokken de wespen weg bij de druiven.

herkennen vorstschade druif
Aangetast blad door vorstschade, foto: Guy De Kinder – www.houtwal.be

herkennen vorstschade
Door nachtvorst aangetaste vruchtbeginselen, foto: Patrick Declerck

Vroeg in het voorjaar: bruin en krullend blad: vorstschade. Soms zijn ook de beginnende vruchtjes aangetast, waardoor de oogst minder groot wordt.