A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Buxusmot

De buxusmot komt van oorsprong uit Oost-Azië en heeft zich als exoot vanaf 2006 over Europa verspreid.

Buxusmot, foto: Qflieber - CC BY-SA 3.0
Rups van de buxusmot, foto: Didier Descouens - CC BY-SA 4.0

Buxusmot (Cydalima perspectalis) behoort tot de grasmotten (Crambidae) en komt van oorsprong uit Oost-Azië en heeft zich als exoot vanaf 2006 over Europa verspreid.
Spanwijdte van de buxusmot is vier cm. Een mot leeft maar kort (ongeveer acht dagen) en kan + 500 eitjes leggen. De eitjes worden aan de onderkant van de bladeren gelegd. Uit de eitjes komen minieme vaalgele rupsjes, die tot vier cm felgroene exemplaren uitgroeien. De rupsen overwinteren in spinsels in buxus. De rupsen zijn actief bij temperaturen boven de 10°C.
De rupsen eten bladmoes en kunnen in korte tijd een buxus kaal vreten. Een gezonde buxus zal na een paar maanden opnieuw uitlopen.
Tot de natuurlijke vijanden van de buxusmot zijn de rups-etende  huismussen, koolmezen en kauwtjes. Ook kippen weten wel raad met de rupsen.

Vindplaats

Remedie

In de tuinbouw wordt de buxusmot bestreden met aaltjes (Steinernema carpocapsae en Heterorhabditis), een biologisch insecticide.
In de moes- en siertuin kun je eventuele rupsen met de hand verwijderen. Doe ze in een afgesloten zak in de afvalcontainer. Spinsels altijd weghalen.
Een wat ruigere methode is het schoonspuiten van de buxus met een hogedrukspuit: de rupsen vallen uit de struik op de grond, waar ze opgeraapt kunnen worden.
Controleer gedurende de zomer de buxus om de week op de aanwezigheid van spinsels en rupsen.
Er is een feromoonval buxusmot te koop met vrouwelijke feromonen die mannetjesmotten aantrekken.

Preventie

Er is een feromoonval buxusmot te koop met vrouwelijke feromonen die mannetjesmotten aantrekken, waardoor de vrouwtjesmotten niet bevrucht worden. Door elk jaar deze feromoonvallen te gebruiken, komen er per generatie steeds minder buxusmotten, waardoor uiteindelijk een plaag voorkomen wordt.

Verwante onderwerpen