A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Zevenblad

Zevenblad is een vaste plant die maximaal + 80 cm hoog wordt. De plant vermeerdert zich via ondergrondse uitlopers.

Ook bekend als:
Hanenkam
Hanenpoot
Tuinmansverdriet

Niet verwarren met:
Europese hanenpoot (Echinochloa crus-galli)

ZevenbladAegopodium podagraria – behoort tot de schermbloemenfamilie (Umbelliferae). Een groep van aromatische planten met holle stengels. Het is een vaste plant die maximaal + 80 cm hoog wordt. De plant vermeerdert zich via ondergrondse uitlopers. Deze wortelstokken zijn lastig te verwijderen. Van mei tot begin augustus verschijnen witte bloemschermen.

Voorkomen
Zevenblad groeit op vochtige, voedselrijke gronden in de halfschaduw en is algemeen in Europa, behalve dan in de warme streken rond de Middellandse Zee. Je vindt zevenblad in hagen, wegbermen, akkerranden en op schaduwplekken in de (moes)tuin.

Bestrijden
Omdat zevenblad woekert, wordt ze als ongewenste plant (onkruid) beschouwd. Ze is lastig te bestrijden: zevenblad behoort tot de hardnekkige onkruiden. De worteluitlopers zitten overal en bij voorkeur tussen die van andere planten en zijn daarom moeilijk bereikbaar. Achtergebleven stukjes wortel na een schoffelbeurt lopen gemakkelijk weer uit. Handmatig verwijderen of mechanisch (schoffelen en frezen) werken daarom vaak niet.
Overgieten met heet water doet de plant sterven. Herhaal dit als het zevenblad toch weer tot leven komt. Dit werkt voor een enkele plant; grotere oppervlakkig vragen om een andere oplossing. Het verdringen van zevenblad door andere bodembedekkers – penningkruid (Lysimachia nummularia),  wolfsmelk (Euphorbia) en smeerwortel (Symphytum grandiflorum ‘Hidcote Blue’) bijvoorbeeld, is er één van.
De grond met woekerend zevenblad afdekken met zwarte folie is niet mooi maar werkt wel: de planten krijgen geen licht meer en sterven langzaam af. Kan wel even duren, soms wel twee jaar voordat het zevenblad verdwenen is.
Omdat zevenblad van een wat zure grond houdt, is het strooien van kalk, waardoor de grond basisch wordt, ook nog een manier om van het zevenblad af te komen. Wees wel voorzichtig met het strooien van kalk, want andere zuurminnende planten in de omgeving kunnen kalk missen als kiespijn.

herkennen plaagplant (onkruid) zevenblad
Zevenblad, foto: Agnieszka Łubian - CC BY 4.0

Zevenblad is niet giftig, bevat o.a. vitamine C, calcium, kalium en magnesium. Zevenblad is eetbaar, de bladeren worden als spinazie bereid. Het is ook te drogen en dan heeft het wat weg van peterselie.

herkennen tuinvariant zevenblad
De tuinvariant van zevenblad, foto: David J. Stang – CC BY-SA 4.0

Er is een tuinvariant van zevenblad: Aegopodium podagraria ‘Variegatum’, deze winterharde variant heeft een bont blad, woekert minder dan de wilde soort en wordt ongeveer 50 cm hoog.