Vijg

De Vijg behoort tot de moerbijfamilie, kan tien meter hoog worden en komt van oorsprong uit westelijk Azië.

Ook bekend als:
Vijgenboom

Herkennen vijgenboom
Vijg Panascé, foto: AxelRohdeElias - CC BY 2.0

Vijg(Ficus carica), behoort tot de moerbijfamilie (Moraceae) en komt van nature voor in westelijk Azië. Vijgen vormen kleine bomen of wijd vertakte struiken. Vijgen kunnen onder gunstige omstandigheden 10 meter hoog worden.
De wilde vijg bloeit driemaal in een jaar en draagt ook drie keer vruchten. Bevruchting vindt plaats door symbiose met de gewone vijgenwesp (Blastophaga psenes). De vrouwtjeswesp legt haar eieren in de vijg en bevrucht zo de vrouwelijke bloemen. Deze ontwikkelen zich tot de zaden in de vijg. De eerste reeks vruchten begint al voor de winter als knop. Als deze de winter overleven (niet vanzelfsprekend in België en Nederland: nachtvorst) dan worden deze rijp in de zomer. De tweede reeks ontstaat in het voorjaar en alleen in lange hete zomers kan de tweede reeks tot rijping komen. De derde reeks ontstaat in de zomer en komt niet tot rijping.
De rijpe vruchten zijn donkerpaars of zwart.
Omdat de vijgenwesp niet in Nederland voorkomt, worden de vijgen niet bevrucht, waardoor de vruchten niet rijpen en afvallen. Er zijn vijgensoorten ontwikkeld die zonder bevruchting toch rijpe vruchten vormen. Bovendien zijn deze vruchten pitloos.
De vijgenboom is in ons klimaat weinig gevoelig voor schimmels en ziektes. In de zomer regelmatig watergeven voorkomt uitdroging. Op een te natte standplaats of tijdens een periode met veel regen kunnen de vruchten wegrotten.

Plaaginsect

Herkennen schade vijg
Schade door de vijgenskeleteermot, foto: Berry Leduc

Blad wordt aangetast, bladmoes weggegeten: vijgenskeleteermot (Choreutis nemorana).

Schimmels & ziektes

Niet van toepassing.

Overig

Veel blad, weinig vruchten: overbemesting. De vijgenboom hoeft maar met mate bemest te worden.