Trips is een klein, smal insect dat leeft van sap van planten en dieren. Er zijn vele soorten tripsen. Ze verschuilen zich in planten en houden van warmte.
Ook bekend als:
Onweersbeestje
Trips (Thysanoptera) is een klein, smal insect van ± 1 mm grootte dat leeft van sap van planten en dieren. Er zijn vele soorten tripsen. Ze verschuilen zich in planten en houden van warmte. Dan vermenigvuldigen ze zich ook snel.
Tripsen beschadigen planten door de bladcellen leeg te zuigen. De lege cellen vullen zich met lucht. Dat veroorzaakt de zilverachtige glans aan de bovenkant van het blad. In de omgeving van de aangetaste bladeren zijn zwarte puntjes te zien; de poep van de trips. Tripsen veroorzaken misvormde vruchten en bloemen en verkurking op groenten.
In de professionele landbouw wordt geëxperimenteerd met stroken bloemgewassen (Phacelia, eenjarige groenbemester) tussen de ui-planten die o.a. lieveheersbeestjes aantrekken. De larven van de lieveheersbeestjes eten tripsen en helpen aantasting door tripsen te voorkomen.
Vindplaats
- Moes- en siertuin
- Kamerplanten
Remedie
In koele zomers zijn ze niet talrijk. Veel tripsen? Sproeien met water en de meeste tripsen verdwijnen.
Biologische bestrijding met aaltjes (nematoden) doet het aantal tripsen drastisch afnemen.
Een andere eveneens biologische bestrijding bestaat uit het tegelijk inzetten van roofwantsen (Orius laevigatus) en bodemroofmijten (Stratiolaelaps scimitus). De Orius roofwants bestrijdt de nimfen én volwassen tripsen; de Hypoaspis roofmijt pakt de eitjes en de nimfen in de bodem aan. De combinatie van deze twee zorgen voor een effectieve bestrijding van tripsen.
Preventie
Kikkers, lieveheersbeestjes en roofmijten zijn de natuurlijke vijanden van de trips. Een (moes)tuin met een gevarieerde beplanting draagt bij aan een ruim aanbod van natuurlijke vijanden van de trips.
Voor een preventieve bestrijding van trips is de bodemroofmijt (Stratiolaelaps scimitus) geschikt. Deze mijt bestrijdt een breed scala aan insecten, o.a. tripspoppen en -larven.