A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Sparrenspintmijt

Sparrenspintmijt, deze minieme (+ 0,3 mm) spintmijten zijn zwart, hebben gelige pootjes en rode oogjes.

Herkennen sparrenspintmijt
Sparrenspintmijt, foto: USDA Forest Service - Northeastern Area Archive, USDA Forest Service, Bugwood.org, CC BY 3.0

Sparrenspintmijt (Oligonychus unuguis). Deze minieme (+ 0,3 mm) spintmijten zijn zwart, hebben gelige pootjes en rode oogjes. De spintmijt beweegt zich op en rond de naalden en produceert wat spinsel.
De spintmijt legt in het najaar eitjes op de jonge scheuten; de eieren overwinteren op de naalden en schubben. In het voorjaar (april, mei) komen de eitjes uit. Er kunnen in de zomer en herfst wel vier tot vijf generaties ontstaan.
De kegelvormige dwergconifeer (Picea glauca ‘Conica’) is erg gevoelig voor de sparrenspintmijt. Aantasting begint aan de onderzijde en aan de schaduwkant, want de mijten vermijden de zon.

Vindplaats

  • Fijnspar (Picea)
  • Jeneverbes (Juniperus)
  • Schijncipres (Chamaecyparis)

Remedie

Lastig te bestrijden; zodra de naalden bruin worden en de takjes verdorren, is herstel niet meer mogelijk. Als de aantasting gering is en slechts aan de onderkant, kunnen de nog levende takjes opnieuw uitlopen, hoewel dat helaas niet vaak gebeurt. Verwijder de mijten met een krachtige waterstraal.

Preventie

Plant minder vatbare (resistente) soorten aan. Zorg voor goede groeiomstandigheden. Voorkom uitdrogen in de zomer, want daardoor verzwakt de spar.