Sansevieria is een cactus-achtige plant uit de aspergefamilie met kenmerkende lange lancetvormige bladeren.
Ook bekend als:
Sanseveria
Vrouwentong
Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst, giftigheid en teelt.
- Sansevieria’s bevatten de voor mens en dier giftige saponinen (zeepstoffen).
Sansevieria (Dracaena trifasciata) is een cactus-achtige plant uit de aspergefamilie (Asparagaceae) met kenmerkende lange lancetvormige bladeren. De plant komt voor in het tropische deel van West-Afrika van het oosten van Nigeria tot Kongo. Ze verspreiden zich door middel van wortelstokken. De witte bloemen verspreiden een zoet weeïge geur.
Sansevieria’s zijn sterke kamerplanten die niet erg vatbaar zijn voor plagen en ziektes.
’s Nachts absorberen de lange bladeren CO2 uit de lucht en dat maakt ze geschikt voor in slaapkamers. Omdat de bladeren giftig zijn bij inname is een plek in een kinderkamer onwenselijk.
Standplaats: lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Op donkere plekken worden de bonte kleuren zachter.
Aarde: potgrond voor cactussen, of turfvrije gewone potgrond vermengd met wat scherp zand.
Verpotten: Sansevieria’s groeien langzaam, verpotten is pas eens in de twee of drie jaar nodig. Kies een pot die minstens 20% groter is.
Watergeven: Met mate! Beter te weinig water dan te veel. In de winter volstaat eens per maand wat water. Rest van het jaar: alleen water pas als de grond droog is; voorkom dat er water in de sierpot of op de schotel blijft staan.
Verzorging: Geef sansevieria‘s van maart tot en met september een keer per maand wat kamerplantenvoeding. Neem dan meteen de bladeren stof af met een vochtig doekje. Een sansevieria kan niet gesnoeid worden.
Stekken: Vermenigvuldig sansevieria’s door deze te delen. Snij met een mes voorzichtig een blad met een stuk wortel weg van de plant en plant die in een kleine pot met wat potgrond, vermengd met scherp zand. Geef water en zet de nieuwe plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
Plaaginsect
Een paar insecten als wolluis, spint, schildluis, trips, witte vlieg en wortelwolluis zijn soms op de bladeren te vinden. Verwijder ze met een vochtige doek.
Schimmels & ziektes
Bladeren vertonen bruine bladranden of bruine vlekken: wortelrot.
Verzorging
Bladeren worden geel: te veel water (vooral in de winter). Als de bladeren rimpels vertonen, heeft de plant te weinig water.
Bladeren vallen om: te veel of te weinig water en soms vallen oude bladeren ook door ouderdom zomaar om.