A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Roest – sperzieboon

Roest – sperziebonen, deze schimmel komt wereldwijd voor op sperzie- en pronkbonen en in België en Nederland vooral tijdens warme zomers.

Niet verwarren met:
De vele schimmels die allemaal ‘roest’ worden genoemd. Zie roest.

herkennen schimmel (roest) op sperziebonen
Bekervormige schimmel op de achterzijde van het sperziebonenblad, foto: Rasbak - CC BY-SA 3.0

Roest – sperziebonen (Uromyces appendiculatus – Uromyces phaseoli). Deze schimmel komt wereldwijd voor op sperzie- en pronkbonen en in België en Nederland vooral tijdens warme zomers. Het begint met lichtgekleurde ronde vlekken op het blad met aan de achterkant bekervormige schimmels. Deze verkleuren naar roestbruine sporen die de nog gezonde delen van de plant kunnen besmetten.
De schimmel gedijt het beste bij temperaturen tussen de 17-27 °C en een dagdeel met een hoge vochtigheid: 95%. Bonen (Phaseolus)  zijn de waardplanten van deze schimmel. De schimmel overwintert op bonenstaken (!) en achtergebleven aangetaste plantendelen.

Vindplaats

  • Sperzieboon (Phaseolus vulgaris)
  • Pronkboon (Phaseolus coccineus)

Remedie

Lastig te bestrijden: na aantasting is herstel nauwelijks meer mogelijk. Verwijder aangetaste plantendelen en de bijbehorende bonenstaken.

Preventie

Ruime vruchtwisseling en het regelmatig verversen van bonenstaken helpen de schimmel te voorkomen.

Verwante onderwerpen