Regenwormen behoren tot de ringwormenfamilie van ongewervelde dieren en komen wereldwijd algemeen voor, behalve in erg droge streken en op zuidpool.
Regenwormen (Lumbricidae) behoren tot de ringwormenfamilie (Annelida) van ongewervelde dieren. Regenwormen komen wereldwijd algemeen voor, behalve in erg droge streken en op de zuidpool.
Nuttig
Regenwormen zijn door het graven van tunnels en het afbreken van plantaardig materiaal van groot belang voor de bodemstructuur. Enkele soorten worden daarom ook uitgezet om de bodemstructuur te verbeteren. Er zijn wereldwijd ruim 650 soorten regenwormen bekend; variërend in lengte van enkele centimeters tot decimeters.
Regenwormen komen bij trillen van de grond, veroorzaakt door het belopen van de grond door mens en dier, bovengronds. Ook komen regenwormen naar boven door het graafwerk van mollen. Regenwormen zijn vooral ’s nachts actief. In de winter kruipen ze diep de grond in om te overwinteren. Voor de mol en de merel zijn wormen de belangrijkste voedselbron.
Tijger- of compostworm
De tijgerworm (Eisenia fetida) is een geslacht van regenwormen. Tijgerwormen zijn veelvraten en zetten groenafval in hoog tempo om in compost. Vaak zijn ze in kluwens vlak onder de strooisellaag te vinden. Regenwormen zitten in de regel dieper.
Vindplaats
- Algemeen
Remedie
Regen- en compostwormen doen nuttig werk – koester ze!
Preventie
Niet van toepassing.