A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Ralstonia solanacearum

Ralstonia solanacearum, deze bacterie veroorzaakt een breed scala aan symptomen.

Ook bekend als:
Bruinrot (aardappel, aubergine, tomaat)

Bruinrot in stengel van tomatenplant, foto: Clemson University - CC BY 3.0

Ralstonia solanacearum Deze bacterie veroorzaakt een breed scala aan symptomen: verwelking van de onderste bladeren en bladstelen, waarna de verwelking zich een weg omhoog baant door de plant. Verwelkte bladeren hebben geelkleurige, wigvormige plekken en/of vergeelde, dode bladranden. Uiteindelijk sterft de plant. Uit de afgesneden stengels sijpelt wit pus. Ralstonia solanacearum komt meestal via een wond de plant binnen. Natuurlijke wonden (bijv. door het afsnijden van bloemen) en onnatuurlijke wonden (door landbouwpraktijken) zijn even zovele toegangsplaatsen voor R. solanacearum.
Deze bacterie veroorzaakt bruinrot bij aardappel, aubergine en tomaat.
R. solanacearum heeft onkruid als waardplanten, o.m. bitterzoet en nachtschade. Deze planten zijn dragers van de bacterie zonder zelf ziekteverschijnselen te hebben.
R. solanacearum is een quarantaineziekte. Dat houdt in dat de besmetting bestreden moet worden om verdere uitbreiding te voorkomen. De Plantenziektenkundige Dienst in Wageningen (onderdeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) neemt elk jaar monsters van partijen pootgoed. Een partij waarin één besmette pootaardappel per 250 kg voorkomt, wordt in quarantaine geplaatst om verder onderzocht te worden.

Vindplaats

  • Nachtschadenfamilie
  • Aardappel
  • Aubergine
  • Tomaten
  • Pelargonium
  • Roos

Remedie

Verwijder aangetaste planten, maak gereedschap goed schoon.

Preventie

Bacterieziektes zijn lastig te bestrijden, hygiëne is van belang. Gezond NAK gekeurd pootgoed (aardappelen) houdt bruinrot op afstand. Oppervlaktewater kan besmet raken; gebruik dit water dus niet voor de planten.