A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Preimineervlieg

Preimineervlieg – de maden van de kleine, grijze vliegjes van ± 3 mm vreten de hele zomer en herfst door.

Preimineervlieg, foto: NDessenne - CC BY-SA 3.0

Preimineervlieg (Phytomyza gymnostoma). De maden van de kleine, grijze vliegjes van ± 3 mm vreten de hele zomer en herfst door. Aan het eind van het groeiseizoen verpoppen ze zich tot de bruine poppen die onderin de mineergangen worden gevonden, waar ze overwinteren.
Vooral op planten van de lookfamilie vind je de preimineervlieg.

herkennen schade prei
Schade door de preimineervlieg in prei, foto: Agnes Lammens

Vindplaats

Remedie

Licht aangetaste stengels hoeven niet weggegooid te worden. Snij de bruine plekken eruit en gebruik de rest bijvoorbeeld in de soep. Sterk aangetaste stengels verwijderen. Deze kunnen op de composthoop, de warmte in de composthoop en de schimmels doden nog eventueel levende vliegen. Of geef de aangetaste prei aan de kippen.

Preventie

Vanaf begin augustus zorgvuldig afdekken met gaas voor mineervliegen (0.8mm). In de zomer aarde rond de prei schoonhouden (schoffelen). Pas als de prei geoogst is in de winter kan het gaas verwijderd worden.
Plant uien, lavendel of worteltjes tussen de preiplanten. Maak het de mineervlieg moeilijk door niet alle preiplanten bij elkaar te planten, maak kleine groepjes en zaai afrikaantjes (Tagetes) tussen de preiplanten.

Verwante onderwerpen