A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Pampasgras

Pampasgras is een siergras dat ongeveer 25 soorten kent.

Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst, giftigheid en teelt.

herkennen van het siergras pampasgras
Pampasgras, vrouwelijk exemplaar, foto: Robert Lechner - CC BY-SA 3.0
  • De randen van de halmen zijn vlijmscherp. De Latijnse naam Cortaderia refereert daar ook aan: ‘cortador’ is ‘snijder’ in het Spaans.
  • Pampasgras is niet giftig.

Pampasgras(Cortaderia), is een siergras dat ongeveer 25 soorten kent. Pampasgrassen zijn te vinden op grasvlaktes (pampa’s) van het zuidelijk halfrond.
In B en NL worden vooral de vrouwelijke planten van Cortaderia selloana te koop aangeboden, omdat de vrouwelijke pluimen groter én witter zijn dan die van de mannelijke exemplaren.
Pampasgrassen verdragen zon en (zee)wind goed en zijn ook niet kieskeurig wat de grond betreft. Het liefst staan ze in vochtige, goed doorlatende grond. Omdat ze van oorsprong uit droge streken komen, is pampasgras gevoelig voor een teveel aan water in de winter. Opbinden van de pol voorkomt dat regenwater tot in het hart van de plant sijpelt en wortelrot veroorzaakt.
Na de winter, in het vroege voorjaar voordat de plant gaat uitlopen, pampasgras terugsnoeien tot de pol: 20 tot 30 cm boven de grond. Regelmatig bemesten (voorjaar).

Plaaginsect

Niet van toepassing.

Schimmels & ziektes

Stengels en halmen verzwakken, worden zacht en buigen om: door een teveel aan vocht ontstaat wortelrot of schimmelvorming.

Overig

Het pampasgras bloeit niet: om tot bloei te komen, heeft het pampasgras veel warmte nodig. Staat de plant op een koele, winderige plek in de schaduw, dan komt de plant moeilijk tot bloei.

Verwante onderwerpen