Paardenkastanje; boom die ruim vijfentwintig meter hoog kan worden met een brede kroon.
Niet verwarren met:
Tamme kastanje (Castanea sativa)
Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst, giftigheid en teelt.
- Kastanjes worden door wilde zwijnen, herten, varkens en vee gegeten; voor mensen en honden is de kastanje licht giftig.
De kastanjes van de tamme kastanje (geheel andere plant: Castanea sativa) zijn wel eetbaar.
Paardenkastanje – (Aesculus hippocastanum), boom die ruim vijfentwintig meter hoog kan worden met een brede kroon.De paardenkastanje is een boom van het Noordelijk halfrond.
De witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) komt het meest voor; de rode paardenkastanje (Aesculus ×carnea) wordt minder vaak gezien. De rode variant blijft ook wat minder hoog, maar nog altijd een respectabele twintig meter.
Plaaginsect
Bladmoes wordt uit het blad gegeten waardoor bruine plekken ontstaan; het blad verkleurt naar bruin en sterft af: paardenkastanjemineermot (Cameraria ohridella).
Bruinige dopluizen bevolken de stam: koningsdopluis (Pulivaria regalis).
Schimmels & ziektes
Op de bast van de stam ontstaan vochtige, bruine plekken die een stroperige vocht afscheiden: kastanjebloedingsziekte.
De bladeren gaan plotseling verwelken omdat de sapstroom wordt verstoord. Uiteindelijk sterven de bomen: verwelkingsziekte (Verticillium spp).
Kleine, oranjerode bolletjes verschijnen op aangetaste takken, dat kunnen zowel dode als levende takken zijn: Meniezwammetje (Nectria cinnabarina).
Tussen de 50 en 200 cm grote zwammen met meerdere platte, halfronde hoeden aan de voet van de boom. Aanvankelijk lichtbruin; later donkerder van kleur (roodbruin): reuzenzwam (Meripilus giganteus).
De lichtbruine zwammen hebben een witte rand en de onderzijde met de poriënlaag is vaalwit. Soms groeien de zwammen dakpansgewijs boven elkaar. De bovenkant van de zwam en de omgeving is vaak met roodbruine sporen bestoven: Dikrandtonderzwam (Ganoderma australe).
Overig
Een kastanje bloeit pas na ongeveer vijftien jaar. Onder slechte groeiomstandigheden bloeit de boom eerder – de zogenaamde noodbloei – en onder hele goede groeiomstandigheden veel later.