Okra

Okra is eenjarige plant waarvan het jonge blad en de onrijpe vruchten als groente gegeten worden.

Herkennen Okra groente
Okra met bloem en onrijpe vrucht, foto: Delince.J - CC BY-SA 3.0

Okra(Abelmoschus esculentus), eenjarige plant waarvan het jonge blad en de onrijpe vruchten als groente gegeten worden. Okra kan in één jaar uitgroeien tot een hoogte van twee meter. De bladeren zijn handvormig en de bloemen lijken op die van de Hibiscus. Okra komt van oorsprong uit Ethiopië en wordt in in vrijwel alle tropische en subtropische streken geteeld. Okra heeft warmte nodig om te groeien: de grond moet minstens 20 °C zijn, optimaal zijn grondtemperaturen van 24 – 32 °C. Okra verlangt een wat vochtige grond. Gebruik mest met een hoog stikstof- en fosforgehalte. Kippenmest kan voorafgaand aan het planten worden toegevoegd. De plant verdraagt droogte en hitte; geen vorst.
Vanwege de grootte is Okra ongeschikt voor kasteelt in Nederland en België. Voor een enkele moestuinier vormt Okra een uitdaging.

Plaaginsect

Bladluizen, foto: CC0 Public Domain

Bladluizen op de bladeren, bloemknoppen en stelen. soms vergezeld van mieren die de luizen ‘melken’ voor de honingdauw.

Schimmels & ziektes

Wit, wollig schimmelpluis: slijmrot (sclerotinia).

Plant verwelkt en bladeren verkleuren aan één kant geel. Op stengel en ranken ontstaat wit (soms roze) schimmelpluis: verwelkingsziekte (Fusarium oxysporum).

Foto: DieterO – CC Public Domain

Geelgroene, kringvormige vlekken op het blad; slingerende lijntjes: komkommermozaïekvirus.

Blad en vruchten worden bedekt door een dikke laag schimmel en verwelken: verwelkingsziekte (Verticillium spp).

Overig

Houd onkruid weg door een dikke laag mulch rond de zaailingen aan te brengen.