A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z
Na Ne No

Nordmann-spar

Nordmann-spar, deze spar behoort tot de zilversparren en komt van nature voor in de streken rond de Zwarte Zee.

Ook bekend als:
Kaukasische zilverspar
Krimspar

Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst, giftigheid en teelt.

herkennen kerstboom Nordmann spar
Foto: Paul-IMG - CC BY-SA 2.0
  • Sap van sparren, waaronder de Nordmann-spar,  is giftig voor hond en kat. Ook oppassen met de naalden: deze zijn scherp waardoor deze gaatjes in de slokdarm kunnen veroorzaken. Laat huisdieren niet van het water drinken waarin de afgezaagde stam van de kerstboom staat. Dit water bevat het giftige boomsap.

Nordmann-spar(Abies nordmanniana). Deze spar behoort tot de zilversparren (Abies) en komt van nature voor in de streken rond de Zwarte Zee. De Nordmann-spar kan uitgroeien tot een boom van ruim 60 meter met een stamomvang van 2 meter. De naalden van deze zilverspar zijn plat, tussen de twee en drieënhalve cm lang.
De Nordmann-spar werd door de Finse bioloog Alexander von Nordmann naar Europa gehaald. Deze zilverspar wordt veel als kerstboom gebruikt omdat de naalden minder snel uitvallen dan die van de fijnspar (Picea abies). De Nordmann-spar is duurder dan de fijnspar omdat deze veel langzamer groeit dan de fijnspar.
De Nordmann-spar kan slecht tegen droogte. Ook als kerstboom-met-kluit in een pot heeft de boom water nodig: in een verwarmde huiskamer verdampt de kerstboom al gauw meer dan een liter water per dag. Dat moet dus aangevuld worden om te voorkomen dat de boom uitdroogt en z’n naalden laat vallen.
Voor herplanten na de kerst is de Nordmann-spar door z’n lange penwortel minder geschikt: de penwortel wordt bij het oogsten afgesneden waardoor de boom het grootste deel van z’n wortels verliest. De fraserspar (Abies fraseri) wortelt breed en is doordoor beter geschikt voor herplanting. Maak een ruim plantgat, voeg wat compost toe en plant de boom zodanig dat de kluit net onder het maaiveld komt te liggen. Kies een plek waar de fraserspar enigszins de ruimte heeft, hij kan behoorlijk groot worden. In tijden van droogte (ook in de winter!) ruim watergeven.

Plaaginsect

Boom vergeelt, te beginnen aan de top, later laat de Nordmann spar z’n naalden vallen: koperetser (Pityogenes chalcographus).

Schimmels & ziektes

Vergeelde naalden aan de toppen van de onderste takken; kankerplekken op aangetaste takken en de stam, waarbij veel hars vrijkomt: Neonectria neomacrospora. Onder vochtige omstandigheden in de winter en de herfst ontstaan op de dode takken kleine rode schimmelbolletjes, gevuld met schimmelsporen.
Naalden vergelen, boom sterft langzaam af, wortels zijn aangetast: wortelrot door Phytophthora.

Overig

Verwante onderwerpen