Lieveheersbeestjes hebben de vorm van een bolletje, van waaronder de korte pootjes en de antennes uitsteken. De kevertjes zijn meestal zwart, rood, geel en oranje gekleurd en hebben stippels.
- Biologisch bestrijdingsmiddel tegen bladluizen
Lieveheersbeestjes (Coccinellidae) behoren tot de kevers (Coleoptera) en zijn herkenbaar aan de dekschilden. Lieveheersbeestjes hebben de vorm van een bolletje, van waaronder de korte pootjes en de antennes uitsteken. De kevertjes zijn meestal zwart, rood, geel of oranje gekleurd en hebben stippels. In België en Nederland zijn zo’n zestig soorten lieveheersbeestjes te vinden, in grootte variërend van 2 tot 10 millimeter. De kevers en de larven (adalia’s) zijn roofdieren en bladluizen staan bovenaan op het menu. Er zijn ook een paar soorten plantenetende lieveheersbeestjes.
Lieveheersbeestjes worden ongeveer één jaar oud. De stippen zeggen niks over de leeftijd.
De inheemse soorten overwinteren in de natuur: in de strooisellaag, in de holle stengels van uitgebloeide vaste planten of in composthopen. In het vroege voorjaar worden de lieveheersbeestjes door de oplopende temperatuur weer actief.
In België – in tegenstelling tot Nederland – zijn alle inheemse lieveheersbeestjes bij Koninklijk Besluit sinds september 1980 beschermd. In mei 2009 werd de bescherming in Vlaanderen bevestigd via het Soortenbesluit.
Het Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) is inheems in Oost-Azië en ooit naar Europa gehaald om bladluizen te bestrijden. Inmiddels is het Aziatisch lieveheersbeestje een invasive soort die in heel Europa ingeburgerd is.