A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Klimop

Klimop, groenblijvende, winterharde kruipende en klimmende planten.

Ook bekend als:
Hedera

Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst, giftigheid en teelt.

herkennen klimop (hedera)
Hedera, foto: Uwe H. Friese - CC BY-SA 3.0
  • Klimop, blad en bessen zijn giftig voor mensen, katten, honden en paarden. Niet voor vogels.

Klimop(Hedera) Groenblijvende, winterharde, kruipende en klimmende planten. Inheems in landen in gematigde streken. Afhankelijk van de ondergrond (rotsen, bomen) kan klimop ruim vijfentwintig meter hoog klimmen. Jonge scheuten hebben hechtwortels, de volwassen takken zijn zelfdragend. Nieuw gevormde scheuten met luchtwortels hebben gelobde bladeren en de volwassen bloemdragende takken hebben afgeronde bladeren.
Klimop bloeit in de herfst met bloemschermen van kleine bloempjes. Deze zijn rijk aan nectar en een voedselbron voor insecten (bijen). De zwarte vruchtjes verschijnen aan het eind van de winter en worden door vo gegeten. De besjes zijn giftig voor mensen.
Klimop tegen een muur beschermt de muur tegen vorst- en regenschade. Gemetselde muren met stevig voegwerk worden niet door klimop aangetast. In muren met los voegwerk en losse stenen kunnen de scheuten in de muur dringen en deze door de groei van de scheuten beschadigen.
Ondanks het feit dat klimop geen voedingsstoffen uit de boom zelf haalt, is klimop in een boom schadelijk: voedingsstoffen en water worden opgenomen bij de wortels van de boom, waardoor de boom geen voedingsstoffen meer krijgt en de boom na verloop van tijd verzwakt.
Bovendien maakt begroeiing door klimop de boom vatbaarder voor storm (takbreuk).

Plaaginsect

herkennen taxuskever op klimop
Jonge Lapsnuitkevers op klimop, foto: Matthijs Klippel

Blad wordt weggevreten door zwarte kevers, halfronde gaten aan de bladranden: lapsnuitkever (taxuskever).

Er ontstaan rode, gele of bruine vlekken op de bladeren; het blad sterft uiteindelijk af. De plant raakt misvormd en blijft achter in de groei: oleanderschildluis (Aspodiotus nerii).

Schimmels & ziektes

Op het blad verschijnen bruine vlekken met vergelende randen. Op de vlekken zitten kleine zwarte stipjes. Deze bladvlekken worden veroorzaakt door de schimmel Boeremia hedericola.

Gele, verdroogde plekken op het blad, de nerven worden zwart, gevolgd door stengelrot: bacteriebrand (Xanthomonas hortorum pv. hederae).

Stengels verkleuren, gevolgd door massale bladval, klimop wordt kaal: stengel- en bladrot door de schimmel Colletotrichum trichellum.

Overig

Klimop in bomen beschadigen de boom in het algemeen niet; wel is er enige concurrentie bij het aanbod van water en voedingsstoffen. Een boom met een volgroeide klimop is gevoeliger voor stormschade.

herkennen droogteverschijnselen bij klimop
Blad verdroogt en vergeelt, foto: PlantEnPlagen.

Blad vergeelt, krult en wordt dof: ernstig watertekort, bijvoorbeeld als gevolg van een langdurige hittegolf.