A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Calciumgebrek

Calciumgebrek komt niet veel voor; een tekort veroorzaakt een lage pH, dus zure grond.

Ook bekend als:
Kalkgebrek
Glazigheid (appels)
Rand
Droogrand
Neusrot

Niet verwarren met:
Kaliumgebrek

Neusrot in tomaten, foto: Siltloam - Public Domain

Calciumgebrek komt niet veel voor. Calcium verleent de plant haar stevigheid en regelt de pH. Een teveel aan calcium verhoogt de pH in de bodem, waardoor voedingsstoffen minder goed door planten kunnen worden opgenomen. Hoe minder calcium hoe zuurder (pH < 7,0) de bodem. Sommige planten gedijen goed in wat zure grond, zoals heide.
Planten nemen calcium op en regen en grondwater spoelen calcium weg: calcium verdwijnt langzaam uit de bodem waardoor deze verzuurt. Meststoffen met kalk vullen de hoeveelheid kalk weer aan.
Een calciumgebrek uit zich op verschillende manieren: bij sla, kolen en spruiten treedt ‘rand’ op, de randen van het blad vergelen en worden bruin.
Calciumgebrek veroorzaakt bij tomaten en pepers neusrot evenals glazigheid bij appels: rond het klokhuis ontstaan glazige, doorschijnende plekken in het vruchtvlees: de cellen lekken celvocht. De plekken smaken bitter.
Sommige appelrassen zijn gevoelig voor glazigheid: o.a. Fuji, Gloster, Orange Reinette en Zoete Kroon. Rode Boskoop en Schone van Boskoop zijn weinig vatbaar voor glazigheid.

Vindplaats

Remedie

Schade aan de planten is helaas onomkeerbaar. Voorkom verdere schade door het calciumtekort te herstellen: voorzie de bodem van kalk of een met kalk verrijkte meststof. Streef naar een pH van 6,5.

Preventie

Controleer aan het einde van de winter het pH-gehalte van de grond: is deze te laag, strooi dan kalk of bemest met een met kalk verrijkte meststof. Streef naar een pH van 6,5 (heel licht zuur dus). De meeste planten gedijen daarin goed.
In de professionele fruitteelt wordt ter preventie bij appelsoorten die gevoelig zijn voor glazigheid met kalkammonsalpeter gespoten.

Verwante onderwerpen