Heermoesgier is een gegist aftreksel van heermoes (paardenstaart; Equisetum arvense).
Heermoesgier – gegist aftreksel van heermoes (paardenstaart; Equisetum arvense). Giet 10 liter water bij 1 kilo heermoes, voeg 500 gram suiker toe en laat dat vijftien tot twintig dagen staan. Elke dag even roeren. Na een paar dagen begint de gisting. De suiker versnelt het gistingsproces. De belletjes in de vloeistof ontstaan door de gisting.
Heermoesgier stinkt nogal; plaats de emmer niet vlakbij huis. Zeef de gier als deze klaar is en vernevel de vloeistof over de planten met bladluizen en andere zuigende insecten. Vergeet de onderkant van de bladeren niet: veel insecten houden zich daar schuil. De suiker in de gier versterkt het gistingsproces, verhoogt het alcoholpercentage en het niet-vergiste deel van de suiker zorgt dat de gier op de bespoten planten blijft kleven. Het is de alcohol die de insecten doodt: alcohol is giftig voor insecten. Omdat heermoes silicium bevat, laat de gier een dun laagje kiezel achter op het bespoten blad, waardoor dit wordt beschermd tegen zuigende insecten en schimmel (o.a. echte meeldauw en sterroetdauw). Heermoes is giftig voor paarden.
Het onkruid heermoes is lastig te verwijderen. Veel schoffelen helpt en ook bemesten, want heermoes groeit op arme grond. Op voedzame gronden voelt heermoes zich minder thuis.