A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Harlekijnvlinder

Harlekijnvlinder, nachtvlinder met opvallende signaalkleuren.

Ook bekend als:
Bonte bessenvlinder

Niet verwarren met:
Brandnetelmot (Anania hortulata)

herkennen harlekijnvlinder
Harlekijnvlinder, foto: Tim Bekaert - Publiek domein

Harlekijnvlinder (Abraxas grossulariata). Nachtvlinder van de Spanners-familie (Geometridae). De harlekijnvlinder heeft opvallende signaalkleuren, daarom wordt deze vlinder (en de eveneens bont gekleurde rups) niet door vogels gegeten. Deze nachtvlinder meet van vleugeltip tot vleugeltip + 20 mm en wordt ’s nachts regelmatig door licht aangetrokken.
Harlekijnvlinders zijn op warme dagen van mei tot eind augustus op kruisbessen en frambozen te vinden. Houtwallen, (moes)tuinen, heide en loofbossen behoren tot het leefgebied.
De ruim drie centimeter lange opvallende rupsen zijn soms talrijk te vinden op de waardplanten frambozen en kruisbessen, waar ze knoppen, bloesem en blad wegvreten. Soms doen ze ook hazelaars, sleedoorns, vogelkers en kardinaalsmuts aan.
Vanaf maart worden de rupsen actief en voeden zich aan het uitlopend blad en bloesem, waarna ze zich in juni verpoppen. De poppen worden met spinseldraden vastgemaakt aan een takje of blad. De volwassen vlinders verschijnen rond half juni. De eitjes worden tijdens de zomer afgezet op de bladeren. Als de rupsjes uitkomen overwinteren ze op takken in de heesters. Meestal is er slechts één generatie per jaar.

Vindplaats

Remedie

De rupsen worden niet door vogels gegeten; vang ze met de hand weg. In de tuinbouw worden nematoden toegepast om grote aantallen rupsen te bestrijden.

Preventie

Niet van toepassing.