A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Groene appeltakluis

Groene appeltakluis, deze 2,3 mm grote groene luizen komen voor op houtige gewassen, zoals appel, peer en meidoorn.

herkennen groene appeltakluis
Groene appeltakluis, foto: InfluentialPoints - CC BY-SA 3.0

Groene appeltakluis (Aphis pomi). Deze 2,3 mm grote groene luizen komen voor op houtige gewassen, zoals appel, peer en meidoorn. Groene appelbladluizen komen overal voor in Europa, Noord-Afrika en Noord-Amerika.
Deze luis overwintert als ei op de boom of struik. Uit de eieren komen in het voorjaar vrouwelijke luizen die in juni en juli de nieuwe scheuten bevolken. In augustus worden gevleugelde luizen die eitjes leggen op jonge twijgen. De groene appeltakluis overwintert als ei. De luizen scheiden honingdauw af, waarop roetdauw kan ontstaan. Vaak verschijnen er mieren bij de luizen om deze te ‘melken’ voor de honingdauw.
De schade aan de bomen en struiken is gering – deze is vooral optisch omdat de gekrulde bladeren en de roetdauw er onaantrekkelijk uitzien.

Vindplaats

Remedie

Bestrijden over het algemeen niet nodig; op jonge aanplant kunnen de scheuten massaal gekoloniseerd worden door deze luis. Dan eventueel bestrijden met pyrethrum, zeepspiritus, zeepsop, rabarbergier, brandnetelgier of met de larven van lieveheersbeestjes (Adalia).

Preventie

Natuurlijke vijanden zijn: vogels, lieveheersbeestjes, oorwurmen, sluipwespen en gaasvliegen.