Fijnspar, conifeer uit de dennenfamilie, die ruim vijftig meter hoog en eeuwenoud kan worden.
Ook bekend als:
‘Kerst
Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst, giftigheid en teelt.
- De dennennaalden van de fijnspar zijn giftig voor huisdieren. Bovendien kunnen de scherpe punten de darmwand doorboren. Ook het water in de bak van de kerst
boom is giftig. Plaats geen voer- of drinkbak in de buurt van de kerst boom omdat dennennaalden in de bak terecht kunnen komen. - Dennennaalden zijn niet giftig voor mensen.
Fijnspar – (Picea abies), een conifeer uit de dennenfamilie, die ruim vijftig meter hoog en eeuwenoud kan worden. De fijnspar is algemeen in Europa en Azië. In Nederland is de boom niet inheems maar rond 1900 massaal aangeplant.
De fijnspar als kerst
Kerstbomen met kluit kunnen het beste behandeld worden als een grote kamerplant. Plant de boom in een grote pot en houdt de kluit vochtig met water dat met vloeibaar plantenvoedsel verrijkt is.
Als het de bedoeling is om de kerst
Plant de boom in de tuin als het niet vriest en laat de boom eerst langzaam in een onverwarmde garage of schuur aan de buitentemperatuur wennen.
Plaaginsect
Spar wordt bruin aan schaduwzijde, soms verschijnt er spinsel op de takken en minieme zwarte mijten lopen over de takken: de sparrenspintmijt (Oligonychus ununguis).
Wit waspluis ontstaat op en tussen de dennennaalden; de naalden vergelen en vallen af. Door honingdauw worden de naalden kleverig: Douglaswolluis (Gilletteella cooleyi).
Aan de jonge uitlopers ontstaan gallen. Deze kunnen drie cm groot worden. De jonge naalden worden in hun groei belemmerd, verliezen hun glans en vallen af: Sparappelgalluis (Sacchiphantes abietis).
Dennennaalden vergelen, verdrogen, worden bruin en vallen af: groene sparrenluis (Elatobium abietinum).
Dennennaalden in de top van de boom vergelen, achter de schors zijn stervormige patronen te zien; er is geen boormeel zichtbaar: koperetser (Pityogenes chalcographus).
Schimmels & ziektes
Uitlopers met jonge naalden vergelen: sparrennaaldroest (Chrysomyxa).
Overig
De fijnspar blijft achter in de groei, boom vertoont een ranke, magere vorm: kaliumgebrek.
Op het dode hout of stronk van een gekapte fijnspar ontstaan paarse knopvormige paddenstoeltjes: Paarse knoopzwam (Ascocoryne sarcoides).
Naalden worden bruin, takjes verdorren. Als dat aan de schaduwzijde van de plant ontstaat, en het betreft een dwergspar, dan is de kans groot dat de aantasting het werk is van de sparrenspintmijt. Ook zonnebrand kan bruine plekken veroorzaken, evenals droogte.
Kale, maar nog levende twijgjes kunnen opnieuw uitlopen (backbudding, uitlopen op oud hout) maar helaas gebeurt dat maar zelden.