Broccoli behoort tot de kruisbloemenfamilie.
Je bekijkt de voor mobiel aangepaste versie van de pagina.
Die voor tablets, laptop en desktop biedt ook algemene informatie, zoals herkomst en teelt.
Broccoli (Brassica oleracea var. italica) behoort tot de kruisbloemigen. Zomer- en wintersoort. Vroege broccoli (zomer) eind maart voorzaaien in kas of op de vensterbank. Begin mei uitplanten in de volle grond; in juni kan er al geoogst worden. Broccoli houdt net als bloemkool van vruchtbare grond en moet ook tegen de kool
Oogsten luistert nauw: eigenlijk is broccoli een onvolgroeide bloemknop en het bloeiproces stopt niet. Oogsten als de broccoli donkergroen van kleur is, oogst de plant dan binnen één of twee dagen.
Plaaginsect
Slechte groei; maden in de wortel: koolvlieg (Delia radicum).
Blad wordt aangevreten door rupsen van groot koolwitje, kooluil, koolmot, koolbladroller.
Aanvankelijk wit of paarse vlekken op misvormd blad (gekruld, bobbelig), daarna wordt de kool gekoloniseerd door luizen: melige koolluis (Brevicoryne brassicae).
Gangen en gaten: ritnaalden.
Groeipunt van de broccoli wordt aangetast door larven en er ontstaat draaihartigheid: koolgalmug (Contarinia nasturtii).
Vraat aan jonge koolplanten en jonge uitlopers door een zwarte wants met drie witte stippen: koolwants (Eurydema oleracea).
Schimmels & ziektes
Slechte groei, plant verwelkt, gezwollen wortels rotten weg: knolvoet (Plasmodiophora brassicae)..
Wit schimmelpluis aan de onderkant van de bladeren: valse meeldauw (Peronosporaceae). Meestal betreft het de onderste bladeren omdat de schimmelsporen door opspattende regen op het blad terechtkomt. Bij echte meeldauw (een Ascomycete-schimmel) zit het pluis aan de bovenkant van de bladeren.
Zwarte vlekken op de kool: spikkelziekte (Alternaria brassicae).
Grote gele, verdroogde plekken op het blad, de nerven worden zwart, gevolgd door stengelrot: zwartnervigheid (Xanthomonas campestris).
Overig
Broccoli moet geoogst worden als de bloemknopjes donkergroen zijn; worden ze lichter dan staat de bloem op uitkomen. Ze is nog wel eetbaar, maar enigszins bitter.