Brandnetelgier is een gegist aftreksel van brandnetelbladeren en -stengels.
Brandnetelgier – gegist aftreksel van brandnetelbladeren en -stengels. Verzamel 1 of 2 kilo jonge brandnetels en doe deze in een grote emmer of vat. Voeg per kilo brandnetels 10 liter water en 500 gram suiker toe. Na een paar dagen begint de gisting. De suiker versnelt het gistingsproces. Roer elke dag even in de brij. De belletjes in de vloeistof ontstaan door de gisting.
Brandnetelgier stinkt nogal; plaats de emmer dus niet vlakbij huis. Na een dag of tien is de gier klaar: zeef deze en vernevel de vloeistof over planten met bladluizen en andere zuigende insecten. Vergeet ook de onderkant van de bladeren niet: veel insecten houden zich daar schuil. De gebruikte brandnetels kunnen op de composthoop; leg er meteen wat bovenop, want ze stinken behoorlijk. De suiker in de gier versterkt het gistingsproces, verhoogt het alcoholpercentage en het niet-vergiste deel van de suiker zorgt dat de gier op de bespoten planten blijft kleven. Het is de alcohol die de insecten doodt: alcohol is giftig voor insecten en kleine, jonge rupsjes. Nevel tegen de avond: lekker ruiken doet de brandnetelgier immers niet. De volgende dag is de stank weggetrokken.
Ongegist brandnetelgier wordt door het hoge gehalte aan stikstof en mineralen als meststof gebruikt.