A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Bessenschildwants

Bessenschildwants, deze paarsbruine en groenachtige schildwants is 10 tot 14 mm groot en behoort tot de familie van schildwantsen.

Ook bekend als:
Bessenwants

herkennen bessenschildwants
Bessenschildwants, foto: Tomasz Górny - CC BY-SA 3.0

Bessenschildwants (Dolycoris baccarum). Deze 10 tot 14 mm grote wants behoort tot de familie schildwantsen (Pentatomidae). De paarsbruine en groenachtige schildwants is met haartjes bedekt. De antennes hebben drie witte banden. Bessenschildwantsen zijn het hele jaar te vinden: in de winter krijgt de wants een egaal dofbruin tint. Deze kever overwintert als volwassene en komt in het voorjaar tevoorschijn.
In het voorjaar paren de wantsen en leggen vrouwtjes eieren. Tegen het einde van de zomer verschijnt de nieuwe generatie volwassenen. Nimfen voeden zich met veel planten van de rozenfamilie (Rosaceae) en samengesteldbloemigen (Asteraceae), vlasbekje (Linaria vulgaris) en witte dovenetel (Lamium album). De wants zuigt plantensappen, liefst uit bloemen en vruchten waardoor misvormingen kunnen ontstaan. Bessen van besdragende struiken en planten staan op het menu, vooral kamperfoelie en frambozen. Maar ook op aardbeien en tomaten worden bessenschildwantsen aangetroffen. In de fruitteelt kan de bessenschildwants schade aan het fruit toebrengen. Deze wants kent eigenlijk geen natuurlijke vijanden.
Bessenschildwantsen zijn algemeen in België en Nederland.

Vindplaats

  • Algemeen langs bosranden, (moes)tuinen en parken

Remedie

herkennen eitejs en kevertjes bessenschildwants
Nimfen bessenschildwants net uit de eitjes op tomatenblad, foto: Marlou Hesseling – Jansen

De wantsen zijn gemakkelijk te herkennen en met de hand te verwijderen. Let ook op groepjes eitjes op het blad, soms met de nimfen (bijna volwassen insect) ernaast. Knip het blad af en leg dit dit op een plek waar ze geen kwaad kunnen.

Preventie

Niet van toepassing.