A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Aziatische fruitvlieg

De Aziatische fruitvlieg is pas in 2012 voor het eerste in Nederland gezien. Deze exoot, afkomstig uit Zuidoost-Azië, vormt een bedreiging voor de fruitteelt.

Ook bekend als:
Suzuki fruitvlieg

Vrouwtje Aziatische fruitvlieg, foto: Phycus
Mannetje Aziatische fruitvlieg, foto: Judy Gallagher - CC BY-SA 2.0

De Aziatische fruitvlieg (Drosophila suzukii) lijkt erg op de gewone fruitvlieg. Het vrouwtje meet ongeveer 3 mm; het mannetje is iets kleiner. Deze fruitvlieg heeft rode ogen.

De Aziatische fruitvlieg is pas in 2012 voor het eerste in Nederland gezien. Deze exoot, afkomstig uit Zuidoost-Azië, is een bedreiging voor de fruitteelt omdat de vrouwtjes eitjes leggen in rijp en rijpend (zacht) fruit.

De vlieg legt eitjes in bijna-rijp fruit: zachte, rode vruchten (aardbei, framboos, rode aalbes, kers). De made eet het vruchtvlees en de vrucht gaat rotten. Deze exoot kan zachte winters overleven; bij echte vorst sterft de fruitvlieg.

Vindplaats

  • Zacht fruit:
    • Aardbeien
    • Frambozen
    • Aalbessen
    • Kersen
    • Druiven
    • Pruimen

Remedie

Verwijder aangetast fruit en raap gevallen fruit van de grond. Doe het verzamelde fruit niet op de composthoop – de ideale broedplaats voor deze fruitvlieg, maar doe het in een plastic zak en gooi deze in vuilniscontainer.

Aanwezigheid van natuurlijke vijanden (sluipwespsoorten, roofwantsen en mijten) verkleinen de aantallen Aziatische fruitvliegen. Bestrijding is in ontwikkeling: geëxperimenteerd wordt met aaltjes en schimmels.

Preventie

Ruim aangetast fruit en valfruit op. Een natuurlijke vorm van bestrijden is het aanleggen van bloemstroken tussen de fruitbomen en bessenstruiken. Hierdoor worden de natuurlijke vijanden van deze vlieg aangetrokken: sluipwespen, mijten, roof- en strontvliegen.