A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Appelschurft

Appelschurft komt vooral voor op vochtige plekken en gebieden met veel regen.

Zelfde schimmelsoort veroorzaakt perenschurft (Venturia pirina).

Herkennen appelschurft
Appelschurft op Elstar, foto: PlantEnPlagen
Door appelschurft aangetast blad, foto: James Lindsey - CC BY-SA 3.0

Appelschurft(Venturia inaequalis). Deze schimmel komt vooral voor op vochtige plekken en in gebieden met veel regen, waardoor de bladeren lang nat blijven. De schimmelsporen beschikken dan over voldoende vocht om te kiemen. Op het blad ontstaan lichtgroen, matte vlekken, verkleurend naar bruin of zwart, waarna het blad afvalt. Op de appels verschijnen schurftplekken: donkere kurkachtige plekken met scheurtjes. Ook op jonge takken kunnen plekken ontstaan: takschurft. Omdat de jonge bast van de takken ruw wordt, kunnen andere schimmels en ziektekiemen binnendringen.
Ook vuurdoorns en lijsterbesbomen zijn vatbaar voor appelschurft. Op de bladeren ontstaan olijfgroene, grijze vlekken op beide kanten van het blad. Op de takken komen ruwe plekken. De bessen van de vuurdoorn en de lijsterbes kunnen door appelschurft aangetast worden; dan ontstaan er donkere vlekken op de bessen.

Vindplaats

Remedie

Als de kurkplekjes eenmaal verschenen zijn, kan er weinig aan gedaan worden. De appels (en peren) zijn verder niet aangetast, zien er alleen niet meer zo mooi uit, maar zijn prima te eten.
Aangetaste takken verwijderen.

Preventie

In de professionele fruitteelt wordt precies gevolgd hoe lang het blad nat blijft (natbladperiode) en de temperatuur. De combinatie van beide is bepalend voor het ontstaan van schurft.
In de herfst het afgevallen blad opruimen voorkomt besmetting; de schimmel overwintert in het blad. Zorg dat de wind vrij spel heeft in de boom.