Andijvie

Andijvie is een eenjarig groente die vrijwel het hele jaar door geteeld kan worden.

Foto: Rasbak - CC BY-SA 3.0

Andijvie (Cichorium endivia) is een eenjarig bladgewas. Kan vrijwel het hele jaar door geteeld worden. Andijvie is gevoelig voor doorschieten. Belangrijkste variëteiten: heelbladige andijvie (Cichorium endivia var. latifolium) en de krulandijvie (Cichorium endivia var. crispum) of frisee. Frisee is herkenbaar aan de open gele krop met daarom heen gekruld blad. Frisee is minder gevoelig voor doorschieten dan de heelbladige.

Voorjaarsteelt: half februari – half april (onder glas)
Zomerteelt: van mei tot augustus
Herfstteelt: half juli – eind juli (volle grond)
Winterteelt: eind augustus – half september (verwarmde kas)

Als andijvie na de langste dag (21 juni) gezaaid wordt, schiet ze niet meer door.
Augustus is de laatste maand waarin andijvie nog als nateelt gezaaid kan worden.

Plaaginsect

Misvormd blad: bladluis.

Andijvie blijft achter in de groei; op de wortels zitten witgrijze luizen die een witte draderige massa op de wortels veroorzaken: wollige slawortelluis.

Andijvie groeit niet, wortelstelsel vertoont veel kleine wortelknobbels (gallen): noordelijk wortelknobbelaaltje.

Schimmels & ziektes

Bruine vlekken met grijze schimmel: smet (grauwe schimmel).

De wortels worden door een witte draderige massa bedekt: wollige slawortelluis.

Poederachtige vlekken op de bladeren, later wordt de hele plant bedekt: zonnebloemmeeldauw (Sphaerotheca fusca), een variant van echte meeldauw.

Overig

Kalkgebrek, foto: Rasbak – CC BY-SA 3.0

Bladranden worden bruin: kalkgebrek (rand).

Verwante onderwerpen