A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Aardbeibloesemkever

Aardbeibloesemkever; de 3 mm grote kevers komen voor op aardbeien, frambozen en bramen. De kevers leggen hun eieren in de bloemknoppen.

Ook bekend als:
Bloemknopafsteker

Aardbeibloesemkever, foto: James Lindsey at Ecology of Commanster

Aardbeibloesemkever (Anthonomus rubi). Deze 3 mm grote kevers komen voor op aardbeien, frambozen en bramen. De kevers leggen hun eieren in de bloemknoppen. De larve eet van binnenuit aan de knop en verpopt na enkele weken in de bloemknop. Het kevertje vreet zich een weg uit de bloemknop naar buiten, waarna deze verwelkt. Grootste kans op schade is eind mei.

Kevers worden actief in het voorjaar bij zonnig weer en bij bodemtemperaturen van 10 tot 14°C. De aardbeibloesemkever houdt van besloten percelen nabij bosranden of parken en is meestal te vinden op aardbeiplanten, bramen en frambozen van mei tot eind september. In de eerste weken voeden de kevers zich met het blad van aardbeiplanten, bramen en frambozen, waarbij ze er kleine ronde gaatjes in maken.

Vindplaats

Remedie

Lastig te bestrijden; zodra kleine gaatjes in de kroonblaadjes zichtbaar worden, op kevers controleren en deze verwijderen.

Preventie

Zorg voor een vogelvriendelijke omgeving: vogels eten insecten waaronder de aardbeibloesemkever. Af en toe een toompje kippen loslaten tussen de aardbeien helpt ook.

Verwante onderwerpen